Polešovice (Uherskohradišťsko) – Pracovníci rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích na Uherskohradišťsku dnes sběrem odrůd Cabernet Sauvignon a Frankovka dokončili letošní sklizeň hroznů. Stalo se tak nejdříve za dobu existence vinařství. Úroda je však co do množství hroznů podprůměrná, podepsaly se na ní jarní mrazy a letní sucho, řekl dnes ČTK jednatel vinařství Zbyněk Vaďura. Kvalita hroznů, kterých podnik každoročně sklidí desítky tun, je však podle něj dobrá.
Zatímco loni skončilo vinařství sklizeň 20. října, letos to bylo ještě téměř o tři týdny dříve. „Je to dáno tím, že jsme oblast bílých odrůd, zaměřujeme se na bílé odrůdy. A u nich máme trošku opačný problém než před 20 nebo 30 lety. To znamená vysoká cukernatost hroznů, nízké kyseliny. Takže z toho důvodu se snažíme sklízet co nejdřív, abychom zabránili nárůstu cukernatosti, zachovali kyselinku. A k brzké sklizni nám pomáhá i to, že jsme loni pořídili kombajn,“ uvedl Vaďura.
Sklizeň podle něj uspíšil i vydatný zářijový déšť. Pokud by totiž zůstaly hrozny ve vinicích, mohly by vlivem vlhkosti začít hnít. Také s jejich sběrem přitom začal letos podnik dříve, než bylo v minulosti obvyklé, už 13. srpna. „Úroda je poplatná samozřejmě klimatu, počasí. Protože začal brzký nástup vegetace na jaře, něco pomrzlo. Cirka 20 procent hroznů v těch nižších polohách nám pomrzlo. Potom přišla obrovská horka a nedostatek vláhy v průběhu léta, kdy hrozny už částečně i zasychaly na keři,“ řekl vinař.
Odhadl, že ve srovnání s dlouhodobým průměrem je letošní úroda zhruba o třetinu nižší. Část hroznů přitom vinařství každoročně nakupuje od pěstitelů v okolí, aby naplnilo kapacitu své výroby. Nejinak tomu je i v letošním roce. Na kvalitě hroznů se však výkyvy počasí podle Vaďury výrazněji nepodepsaly. „V posledních letech už si na kvalitu nemůžeme stěžovat. I díky technologii ze suroviny vždycky vytvoříme vysoce kvalitní vína,“ uvedl jednatel vinařství.
Vinařství Vaďura hospodaří na 15 hektarech vinic. Pěstuje odrůdy Ryzlink rýnský, Hibernal, Aurelius, Muškát moravský, Tramín červený, Pálava, Rulandské šedé, Floriánka, Frankovka, Zweigeltrebe, Sevar nebo Modrý Portugal. Většinu produkce podniku tvoří sudové víno. Každý rok ale vyrobí i desítky tisíc lahví, zákazníkům víno dodává též v takzvaných bag-in-boxech.
Vína společnost prodává především ze svého sklepa v Polešovicích. „Zavážíme je i po republice a máme vlastní e-shop. To nám taky dělá docela velkou část prodejů,“ doplnil Vaďura. Z valné většiny vinařství vyrábí bílá vína, která tvoří přibližně tři čtvrtiny jeho produkce. Zbývající část připadá na vína červená a růžová.
zdroj: ČTK