2 prosince, 2024

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Letní radovánky jsou ideálním obdobím pro zábavu, odpočinek a dobré jídlo. A co by mohlo být lepší než lehká a kvalitní kuchyně, která nejen potěší chuťové pohárky, ale také se hodí do horkých letních dnů? Jedním z takových skvělých a jednoduchých jídel je spaghetti aglio olio e peperoncino. Tento tradiční italský recept je rychlý, jednoduchý a plný chutí. Pojďme se podívat, jak si tuto pochoutku připravit.

Ingredience:

  • 400 g špaget
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička (množství podle chuti)
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • Sůl podle chuti
  • Čerstvá petržel na ozdobu (volitelně)
  • Strouhaný parmezán (volitelně)

Postup:

  1. Vaření těstovin:
    • Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody.
    • Přidejte špagety a vařte je podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente (na skus).
  2. Příprava aglio olio e peperoncino:
    • Mezitím, co se těstoviny vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky.
    • Červenou chilli papričku nakrájejte na tenké kroužky. Pokud preferujete méně pálivé, odstraňte semínka.
    • V hluboké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu.
    • Přidejte nakrájený česnek a chilli papričku a opékejte je, dokud česnek nezíská zlatavou barvu. Dávejte pozor, aby se česnek nespálil, jinak by zhořkl.
  3. Dokončení pokrmu:
    • Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je, ale trochu vody z vaření těstovin si ponechejte stranou.
    • Přidejte špagety do pánve s česnekem a chilli a dobře promíchejte, aby se všechny těstoviny obalily ochuceným olejem.
    • Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, aby se vytvořila jemná omáčka.
  4. Servírování:
    • Hotové špagety rozdělte na talíře.
    • Ozdobte nasekanou čerstvou petrželkou a podle chuti posypte strouhaným parmezánem.

Toto jednoduché a přitom chuťově bohaté jídlo je skvělým příkladem italské kuchyně, která staví na kvalitních ingrediencích a jednoduché přípravě. Spaghetti aglio olio e peperoncino jsou ideálním pokrmem pro letní dny, kdy chcete něco lehkého, ale zároveň chutného. Dobrou chuť!

související články