Škvarkové placky, které se v ústech přímo rozplývají

Máte přebytek škvarků, pro které nemáte jiné využití. škvarky jsou dobrou volbou i pro slané zobání k vínu nebo pivu, pokud je připravíte malé. Jak si takové placky upéct.

Placky jsou nadýchané a překvapivě nejsou mastné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jako většina pečiva jsou nejlepší v den upečení, ale vyplatí se vydržet a nechat je vystydnout. Pojďte si s námi upéct toto masopustní pochoutkové pečivo.

Při tvoření placek si můžeme vypomáhat skleničkou, budeme pak mít jednu placku jako druhou.

  1. Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru, pak necháme vzejít kvásek.
  2. Ke kvásku přidáme zbytek mléka, mouku, žloutky, sádlo a sůl. Vypracujeme těsto.
  3. Do těsta vpracujeme škvarky, polovinu jsme pokrájeli na menší kousky, druhou polovinu umeleme co nejjemněji.
  4. Těsto necháme asi hodinu kynout.
  5. Z vykynutého těsta utvoříme placky velikosti dlaně, potřeme sádlem a posypeme hrubou solí i kmínem.
  6. Pečeme dozlatova asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C.

Základní suroviny:

související články