Nevhodné potraviny při refluxu
Při refluxu se z jídelníčku doporučuje vyřadit potraviny, které uvolňují svaly jícnového svěrače, dráždí sliznici jícnu nebo zvyšují produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Platí tak obecné zásady, co by jídelníček při refluxu měl a neměl obsahovat, ale nebudou fungovat u všech. Každý člověk může být citlivý na jiné potraviny, a proto je důležité sledovat, co vám způsobuje potíže.
Jídelníček při refluxu obecně nedoporučuje:
- citrusové plody a džusy
- cibuli, česnek, pórek, rajčata
- kávu, silný čaj a další kofeinové nápoje
- čokoládu
- sycené limonády a minerálky
- tučné sýry a mléčné výrobky
- kynuté knedlíky a kynuté pečivo
- smažená jídla
- tučné maso a uzeniny
- dráždivé koření a dochucovadla (kari, chilli, pepř, sójová omáčka, kečup, kyselé okurky)
- alkohol
U pacientů s nadváhou se doporučuje celková redukční dieta při refluxu.
Co jíst a pít při refluxu
Jídelníček při refluxu by měl zahrnovat zejména potraviny, které se snadno tráví, mají vysoký obsah vlákniny a malý podíl kyselin. Vyhýbejte se polotovarům, včetně uzenin – často obsahují hodně soli a koření, a tím žaludek dráždí. Dejte přednost čerstvým potravinám a dietnímu způsobu přípravy – vaření, dušení nebo pečení pod pokličkou.
Jídelníček při refluxu by měl obsahovat:
- ovoce s nízkým obsahem kyselin (jablka, hrušky, banány, meloun)
- zeleninu (pozor na nadýmavé druhy – kapustu, zelí, ředkvičky, brokolice, květák)
- obiloviny s vysokým obsahem vlákniny (ovesné vločky, quinoa, hnědá rýže)
- luštěniny (cizrna, červená čočka)
- libové maso a ryby
- nízkotučné mléčné výrobky
- rostlinné tuky
- bylinky (tymián, oregano, bazalka, majoránka)
Opět platí, že ne všechno vám sedne, a proto sledujte reakce svého těla. Hodně citlivým jedincům může dělat problémy i ovoce se zrníčky, tuk ve vaječných žloutcích či ořeších. Také některé druhy zeleniny a luštěnin mohou způsobit nadýmání. V takovém případě zkuste jiný způsob přípravy. U zeleniny obvykle pomůže vaření. Luštěniny namáčejte alespoň 8 hodin, poté vodu slijte a uvařte je v čisté vodě. Při pravidelné konzumaci si zažívání zvykne na vyšší obsah vlákniny a potíže s nadýmáním by měly odeznít.
A jaký čaj pít při refluxu? Ačkoliv běžně se na uklidnění žaludku doporučuje máta, u refluxu naopak škodí, protože dráždí sliznici jícnu. Pijte raději čaj z heřmánku nebo meduňky. S pálením žáhy může pomoci i doušek Vincentky, na reflux se ale nemůže pít dlouhodobě kvůli vysoké mineralizaci. Pijte maximálně 300 ml denně po dobu 1 měsíce.
Ukázkový jídelníček při refluxu
Inspirujte se, jak může vypadat jídelníček při refluxu jícnu. Další tipy najdete v kuchařkách na onemocnění žaludku, kuchařka při refluxu na českém trhu není dostupná.
1. den | 2. den | 3. den | 4. den | 5. den | |
Snídaně | Vaječná omeleta na sucho se špenátem a žampiony | Ovesná kaše s borůvkami | Vařené vejce, celozrnný chléb s lučinou, čerstvá okurka | Ovesná kaše s banánem | Ovocné smoothie s chia semínky |
Svačina | Jablko | Banán | Pudink z nízkotučného mléka | Mrkvový salát | Celozrnný toast s arašídovým máslem |
Oběd | Červená čočka s kořenovou zeleninou, rýže | Treska pečená v troubě, pečená zelenina | Teplý salát z quinoi a zeleniny s fetou | Buddha bowl (zeleninová miska s cizrnou) s tofu a avokádem | Pečené králičí stehno se šťouchanými brambory, listový salát |
Svačina | Banánové lívanečky bez mouky | Hummus s tyčinkami z mrkve a řapíkatého celeru | Nízkotučný tvaroh s lžičkou domácí marmelády | Křupavá cizrna s bylinkami na zobání | Nízkotučný jogurt s medem a ořechy |
Večeře | Přírodní kuřecí řízek, vařený brambor, listový salát | Tortilly plněné rýží, fazolemi a pečenou paprikou | Libový hovězí plátek, brambory, zelené fazolky | Brambory a brokolice zapečené s vejcem | Těstovinový salát s tuňákem a čerstvou zeleninou |