2 prosince, 2024

Italský chléb z Janova

Italský chléb z Janova se nazývá Focaccia Genovese. Tento tradiční italský chléb pochází z města Janov a je známý svou šťavnatou texturou a bohatou chutí. Připravuje se základním těstem z vody, mouky, droždí, soli a olivového oleje. Na povrchu je focaccia typicky posypána solí a rozmarýnem a je často opečená až do zlatavé barvy.

Ingredience:

  • 500 g pšeničné hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného droždí
  • 10 g soli
  • 60 ml extra panenského olivového oleje (plus více pro potření povrchu)
  • Rozmarýn a hrubá mořská sůl na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta:
    • Ve velké míse smíchejte mouku a sušené droždí.
    • Přidejte soli a vodu a začněte hníst těsto rukama nebo pomocí stojanového mixéru s hákem.
    • Postupně přilévejte olivový olej a hněťte, dokud těsto není hladké a elastické. Může být trochu lepivé, což je normální.
  2. Kynutí těsta:
    • Těsto přendejte na pomoučený povrch a hněťte ho asi 10 minut, dokud je hladké a pružné.
    • Vložte těsto zpátky do mísy, zakryjte utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho kynout asi 1-2 hodiny na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
  3. Formování a pečení:
    • Předehřejte troubu na 220°C.
    • Vyklopte kynuté těsto na plech vyložený pečicím papírem a rukama ho rozprostřete do čtvercového tvaru nebo oválného tvaru o tloušťce asi 1 cm.
    • Potřete povrch olivovým olejem a prsty udělejte do těsta otisky.
    • Posypte rozmarýnem a hrubou mořskou solí.
  4. Pečení:
    • Dejte focacciu péct do předehřáté trouby a pečte asi 15-20 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a chléb je pevný na dotek.
  5. Servírování:
    • Nechte focacciu chvíli vychladnout na mřížce.
    • Krájejte na čtverečky nebo plátky a podávejte teplou nebo pokojovou teplotu jako předkrm, součást pikniku nebo jako doplněk k salátům či polévkám.

Focaccia Genovese je skvělá volba pro ty, kteří milují jednoduché, ale chutné pečivo s příjemnou vůní olivového oleje a rozmarýnu. Bon appétit!

související články