Podzimní období může zpestřit s čevapčiči, podle našeho receptu, třeba jako sobotní oběd.
Suroviny:
- 500 g mleté maso – míchané
- 200 g ovesných vloček
- sůl
- pepř mletý
- 1 lžíce mletá sladká paprika
- 1 ks cibule větší
- sádlo na smažení
Dále na talíř:
- hořčice plnotučná
- cibule
- rýže
- strouhaný sýr
- rajská šťáva
- tatarská omáčka
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí. Vše dobře propracujeme a dáme na 50 minut odpočinout do chladničky pod fólii, aby vločky natáhly chuť a lépe se spojily s mletým masem
Z masové směsi pak tvoříme válečky (délka záleží na nás, ale tloušťka by měla být od 2-3 cm), které smažíme na pánvi s rozpáleným sádlem (nesmí v tuku plavat, postačí troška) ze všech stran stejnoměrně a ne příliš dlouho, aby zůstalo šťavnaté.
Jako přílohu můžete zvolit vařenou rýži smícháme se špetkou mleté papriky, najemno nakrájenou červenou cibulkou a přidáme rajčatovou šťávu, nebo kečup
Podáváme s bramborem, rýží či chlebem a na talíři nesmí chybět kopeček hořčice a pokrájená cibule, případně i trochu výpeku z čevapčiči.
Žádné pojidlo jako je vejce, strouhanka a mouka není potřeba, čevapčiči je o mletém mase a paprice. Nejlepší je doma pomleté maso a klidně i dvakrát po sobě, protože bude jemnější a umlít můžeme i cibuli. Čevapčiči lze dobře upéct i v troubě na 200°C nebo na grilu.