Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5×5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pórek (jen bílá část), přidají se oloupané, jadřinců zbavené, na kousky nakrájené rajčata a zalije se vínem, prudce povaří a přelije vodou vodou. Přidá se rozetřený česnek, kousek dobře omyté pomerančové kůry, saturejka, fenykl, celý pepř, bouquet garni. Osolí se a prudce se nechá zavařit. Když voda začne vařit, přidají se na hrubší plátky nakrájené brambory, šafrán a nechá se vařit.
Asi po 10 minutách se přidá nakrájená treska a nechá se vařit ještě 10 minut. (Důležité je, aby vaření probíhalo na silném ohni.) Uvařené maso a brambory se vyndají a uchovají v teple. Vývar se přecedí do čisté nádoby. Na plátky nakrájený toastový chléb se vloží do trouby vysušit nebo do toustovače a před podáváním se z obou stran potře česnekem.
Při podávaní se vývar servíruje v míse, na talíř se dá porce tresky, obložená brambory a každý si vezme připravený toast. Tuto polévku je vhodné připravovat a podávat pro větší společnost.
Vhodná příloha: omáčka ailloli.
Suroviny:
- 1 kg treska mražená
- 0,50 dl rostlinný olej
- 1 ks cibule
- 1 ks pórek
- 3 ks rajče
- 0,2 l bílého vína
- 1 l voda
- pomerančová kůra
- 25 g bouquet garni
- 1 špetka saturejka
- 1 špetka fenyklu
- 5 ks pepř celý
- 1 kávová lžička soli
- 750 g brambory
- 1 špetka šafrán
- 300 g toastový chléb (žemle)
- 2 stroužky česneku