St. Úno 5th, 2025

Bujabéza z tresky

Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5×5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pórek (jen bílá část), přidají se oloupané, jadřinců zbavené, na kousky nakrájené rajčata a zalije se vínem, prudce povaří a přelije vodou vodou. Přidá se rozetřený česnek, kousek dobře omyté pomerančové kůry, saturejka, fenykl, celý pepř, bouquet garni. Osolí se a prudce se nechá zavařit. Když voda začne vařit, přidají se na hrubší plátky nakrájené brambory, šafrán a nechá se vařit.
Asi po 10 minutách se přidá nakrájená treska a nechá se vařit ještě 10 minut. (Důležité je, aby vaření probíhalo na silném ohni.) Uvařené maso a brambory se vyndají a uchovají v teple. Vývar se přecedí do čisté nádoby. Na plátky nakrájený toastový chléb se vloží do trouby vysušit nebo do toustovače a před podáváním se z obou stran potře česnekem.

Při podávaní se vývar servíruje v míse, na talíř se dá porce tresky, obložená brambory a každý si vezme připravený toast. Tuto polévku je vhodné připravovat a podávat pro větší společnost.

Vhodná příloha: omáčka ailloli.

Suroviny:

  • 1 kg treska mražená
  • 0,50 dl rostlinný olej
  • 1 ks cibule
  • 1 ks pórek
  • 3 ks rajče
  • 0,2 l bílého vína
  • 1 l voda
  • pomerančová kůra
  • 25 g bouquet garni
  • 1 špetka saturejka
  • 1 špetka fenyklu
  • 5 ks pepř celý
  • 1 kávová lžička soli
  • 750 g brambory
  • 1 špetka šafrán
  • 300 g toastový chléb (žemle)
  • 2 stroužky česneku

Dobrou chuť…

související články